انسان داراي نيازمنديهاي مختلف مادي و معنوي است و خداوند متعال براي تامين نيازهاي معنوي بشر، عبادات را نوعاً به صورت واجب و مستحب تشريع نموده است، لذا تنوع در عبادت دقيقاً به دليل نيازهاي گوناگون است، امّا اعتكاف يك عبادت نيست بلكه مجموعهاي از بهترين عبادتها است. اعتكاف فرصتي است براي پاك نمودن زنگارهاي دل و كسب زاد و توشه سفر آخرت و در حقيقت ورود به عرصه جهاد اكبر و مبارزه با نفس است. معتكفين در ايام اعتكاف با دوري جستن از دنيا و تعلقات مادي، حالت فرشته گونه پيدا ميكنند و فضاي اعتكاف فضاي معنوي ميشود و از موارد استجابت دعا محسوب ميگردد. البته باید توجه داشت اعتکاف مخصوص دین اسلام نیست، بلکه در ادیان الهی دیگر نیز وجود داشته و در اسلام استمرار یافته است، اگرچه ممکن است در شرع مقدس اسلام پارهای از خصوصیات و احکام و شرایط آن تغییر یافته باشد. از زمانیکه پیامبر اسلام اکرم(صلی الله علیه و اله) اعتکاف را به مسلمانان آموزش داد، این سنت اسلامی میان مسلمانان رواج پیدا کرد. اعتکاف از نظر زمان محدود به وقت خاص نیست، تنها از آن رو که لازمه اعتکاف، روزه گرفتن است، باید در زمانى اعتکاف شود که شرعاً بتوان روزه گرفت. پس هرگاه روزه گرفتن صحیح باشد، اعتکاف نیز صحیح است، ولى بهترین زمان براى اعتکاف ایام البیض ماه مبارک رجب است.
در کشور ایران بنا به سنت جاری که در طول سالیان گذشته مرسوم بوده است مراسم اعتکاف در اغلب مساجد جامع در ایام البیض ماه مبارک رجب برگزار میشود و رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) حضور پرشور جوانان و دانشجویان را در مراسم اعتکاف از رویشهای انقلاب اسلامی دانسته و به منظور تقویت هرچه بیشتر این مراسم و غنیبخشی به آن تأکید فراوانی نمودهاند.
از همین رو لازم است رسانه ملی با استفاده از فرصتهای موجود و ظرفیتهای رسانهای به مناسبت ایام اعتکاف و یوم البیض 13 الی 15 رجب -¬ مصادف با 18 الی21 اسفند- به تبیین، تشریح، جهتدهی صحیح، آگاهیبخشی این مراسم عبادی برای مخاطبان بپردازد.
به منظور دستیابی به هدف فوق توجه و استفاده از دیدگاههای رهبران انقلاب اسلامی راهگشا است. در این رابطه تلاش نمودهایم گزیدهای از دیدگاه بزرگان انقلاب اسلامی امام خمینی(ره)، رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی)، شهید استاد مرتضی مطهری(ره) و علامه طباطبایی(ره) را در نوشتار حاضر تدوین نماییم. امید است مورد استفاده برنامهسازان محترم قرار گیرد.